Foraj drill

Foraje Întretinere

Un foraj de alimentare cu apã corect executat si exploatat nu are nevoie de întretinere zeci de ani. Cu toate acestea, este recomandatã verificarea anualã a forajului.

Aceasta constã în urmãtoarele :

  • Mãsurarea nivelului STATIC al forajului ( nivelul la care apa stã atunci când pompa nu functioneazã)
  • Mãsurarea nivelului dinamicã al forajului ( atunci când pompa merge la debit maxim)
  • Compararea acestora cu cele precedente ( de acum 1 an, 2..3, etc)
  • Prelevarea a 2 probe de apã ( de la pompã) si efectuarea analizelor bacteriologice si fizico – chimice

Dacã nu existã schimbãri, puteti în continuare folosi cu încredere forajul d-voastrã.

Cateva cauze posibile ale unor schimbãri cu intentia de a vã constientiza necesitatea unei interventii rapide înainte de a provoca daune ireparabile forajului:

01.

Nivelul static a crescut cu > 10 cm – este posibil sã fie o bresã în inelul de cimentare al forajului si sã înceapã o comunicare cu straturile de suprafatã. Urmãriti cu atentie analiza apei pentru cã acolo se va vedea dacã forajul a fost pus în comunicatie cu strate noi (în general CONTAMINATE). E posibil ca si debitul forajului sã fi crescut (asta se vede în cresterea nivelului dinamic)

02.

Nivelul static a scãzut cu > 10 cm – E posibil sã se fi depus un strat de nisip în dreptul a o parte din filtre si sã fi închis un strat acvifer. Dacã se observã si o scãdere a nivelului dinamic (deci a debitului forajului) trebuie URGENT contactat un specialist pentru a face mãsuratori mai complete si a decide ce trebuie fãcut în continuare (probabil o denisipare a forajului)

03.

Nivelul static e acelasi dar cel dinamic a crescut– Dacã debitul a scãzut si dinamicul a crescut aveti o uzurã la pompã. Normalã probabil. Pregãtiti-vã una de rezervã. Forajul nu are de suferit. Dacã debitul a crescut e o situatie complexã care necesitã mãsuratori suplimentare. (Dacã acest lucru se întamplã în primele luni de la punerea în functiune a unui fora– e normal)

04.

Nivelul static e acelasi dar dinamicul a scãzut (implicit si debitul)– vã aflati în cazul b), cu diferenta cã nu s-a închis un strat complet. E nevoie urgent de o interventie, altfel e posibil sã nisipati complet forajul, sã ardeti si pompa (va rãmane la un moment dat fãrã apã) si sã trebuiascã sã vã faceti alt foraj de alimentare cu apã.

05.

Modificãri în analiza fizico– chimicã sau bacteriologicã. Situatia e foarte gravã, în acest caz solutiile sunt putine, cauzele multiple. O posibilitate e ca în vecinãtate (sute de metri) sã se fi executat unul sau mai multe foraje care nu au izolat stratele de suprafatã, punând aceste straturi în comunicatie cu cele de adâncime (unde forajul d-voastrã are filtre) si contaminând stratul acvifer.

Puritatea apei pe care o folosim este esentialã pentru sãnãtatea fiecãruia (sã nu uitãm cã suntem 70 % APÃ). Întretinerea preventivã e mult mai putin costisitoare decât cea în caz de avarie .

Ai nevoie de foraje de Intretinere sau orice alt serviciu din domeniul forajelor? | CONTACTEAZA-NE
Call Now ButtonScroll Up
×